По кое време на денонощието е най-добре да се чете Свещенният Коран? Има ли определени времена през денонощието, когато не е позволено четенето на Свещенният Коран?

The Answer

Dear Brother / Sister,

Скъпи, братко

Най-доброто време за четене на Коран е по време на молитва (намаз) (в къям).

Според имам Шафи и имамите на другите месхеби (Аллах да е доволен от всички), по време на намаз удължаването на четенето на Коран в изправено положение (къям) е по-добро от удължаването на седждето и другите части на намазът.  А ако става въпрос за четенето извън молитвата (намаз), то тогава най-доброто е четенето през нощта, като четенето през последната половина на нощта е за предпочитане пред първата. Добре е също така и четенето между вечерната и нощната молитва. 

Ако пък се търси най-добрия период за четене на Коран през деня то това е времето след сутришната молитва. Няма време, през което да е забранено или да е непрепоръчително четенето на Коран, дори и времената в които е непрепоръчително да се кланя намаз. Тези времена са само непрепоръчителни за намаз (молитва), всички други молитви и религиозни деяния са позволени. Така че четенето на Коран през тези времена е позволено, но някои учени твърдят че през тези времена е по- добре да се молим на Всевишния(зов, дуа) , да го споменаваме (тесбих) или да благословим (саляват) Пратеника(с.а.с.), има други учени твърдящи че за препочитане е четенето на Коран.

В този ред на мисли Коранът може да се чете наизуст, от Корана или да се слуша по всяко време на денонощието.

Дните сред които е най-добре да се чете са петък, понеделник, четвъртък и дните арефе (деня преди Байрам), също така и първите 10 дни на месец Зилхидже и последните 10 на месец Рамазан.

Сред месеците най-добрия за това богослужене е месец Рамазан. 

Селям

Vaprosi İslam

Yazar:
Vaprosi İslam
Read 3.188 times
In order to make a comment, please login or register
SIMILAR QUESTIONS